Concept: Abonneren op lagen
U kunt zowel een abonnement nemen op een volledige laag, met inbegrip van alle klassen en alle hulpbronnen op die laag, als op eender welke hulpbron in een bronbestand. Abonnementen op ontwerplagen kunnen worden weergegeven in een zichtvenster. De naam van een item waarop u geabonneerd bent, wordt cursief weergegeven in het hulpbronnenpalet en in het dialoogvenster ‘Organisatie’.
Er bestaan twee manieren om zich te abonneren op ontwerplagen:
In Vectorworks Standaard worden ontwerplagen in het doelbestand geïmporteerd, wanneer u er een abonnement op neemt. Om de compatibiliteit te verzekeren, kunt u deze werkwijze ook volgen wanneer u werkt met een Vectorworks-uitbreidingsmodule.
Als u met Vectorworks-uitbreidingsmodules werkt, is het aangeraden eerst een zichtvenster op een ontwerplaag te creëren en vervolgens een abonnement te nemen op de benodigde ontwerplagen van het bronbestand. Zie Geabonneerd zichtvenster op ontwerplaag voor meer informatie over dit type abonnement.
Afhankelijk van het type object waarop u geabonneerd bent, is het mogelijk het bronbestand bij te werken vanuit het doelbestand.
Hulpbronnen kunt u bewerken en hernoemen in het doelbestand, waardoor de overeenkomstige hulpbron in het bronbestand automatisch bijgewerkt wordt. Zie Abonnementen - Instellingen en Abonneren op hulpbronnen.
Objecten op lagen waarop u geabonneerd bent door de laag te importeren, zijn vergrendeld. U kunt deze objecten ontgrendelen en bewerken in het doelbestand, maar deze aanpassingen zullen niet worden overgenomen in het bronbestand. Bovendien zullen de geabonneerde items opnieuw de instellingen van het bronbestand overnemen van zodra de abonnementen in het doelbestand worden bijgewerkt. Om blijvend te zijn moeten aanpassingen aan een item dus in het bronbestand gebeuren.
Objecten op lagen waarop u geabonneerd bent door een zichtvenster te creëren op een ontwerplaag, kunt u niet rechtstreeks aanpassen. Het is echter wel mogelijk om het bronbestand te openen vanuit uw abonnement, de aanpassing te maken en vervolgens terug te keren naar het doelbestand om de verandering te bekijken.
Voor beide methodes van abonneren op ontwerplagen geldt:
Het delen en bijwerken van tekeninformatie gebeurt laag per laag.
Als u een abonnement neemt waarbij u een laag importeert, moet u de geïmporteerde lagen beschouwen als ‘alleen lezen’: elke aanpassing aan een geabonneerd item, zal weer verdwijnen op het moment dat de geabonneerde laag wordt bijgewerkt.
Namen van geabonneerde lagen kunt u niet veranderen.
Hulpbronnen (namen van symbolen) in geabonneerde lagen van het bronbestand, krijgen voorrang op de hulpbronnen in het doelbestand.
Als er in het huidige bestand conflicten optreden met namen van reeds bestaande symbolen of lagen, kunt u deze oplossen door de symbolen te verplaatsen of de lagen te hernoemen.
In een zichtvenster op een presentatielaag is het niet mogelijk om rechtstreeks een laag uit een ander bronbestand toe te voegen. Wanneer het abonnement is weergegeven op basis van lagen maakt u eerst een abonnement aan op het bronbestand en selecteert u de lagen die u in het doelbestand wilt importeren. Maak de geïmporteerde lagen vervolgens zichtbaar in een zichtvenster op de presentatielaag. Wilt u het abonnement echter weergeven als een zichtvenster op een ontwerplaag (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist), creëer dan een zichtvenster op de ontwerplaag ien maak de gewenste lagen uit het bronbestand zichtbaar; vervolgens maakt u de ontwerplaag die het zichtvenster bevat, zichtbaar in een zichtvenster op de presentatielaag.
Als het bronbestand gegeorefereerd is (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist), worden abonnementlagen of ontwerplaag zichtvensters automatisch omgezet indien nodig, om overeen te komen met de GIS-instellingen van het bronbestand (projectie, nulpunt, en/of geografische noordpijl). Dit heeft geen invloed op de eigenlijke GIS-instellingen van het bronbestand, zelfs als deze verschillen. Als de instellingen voor georeferentie van het bronbestand later wijzigen, moet het abonnement misschien bijgewerkt worden voor het goed kan omgezet worden.